İYS - İleti Yönetim Sistemi Hakkında
İYS Sistemi; 4 Ocak 2020 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak düzenlenmiş, ileti izinlerinin saklandığı ulusal veri tabanı sistemidir.
İYS Hizmeti, bireylerin çeşitli şirketlerden ticari elektronik mesaj alıp almama onaylarını kaydetmelerini, izlemelerini ve yönetmelerini sağlar. Diğer bir deyişle, tüketiciler herhangi bir ticari elektronik mesaj (aramalar, SMS ve e-postalar dahil) almak istemediklerini belirtmek için İYS'ye kaydolabilirler. Bu sistem aynı zamanda hizmet sağlayıcıların ilgili kapsamındaki yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri için zorunlu bir platform sağlamaktadır. Yeni sistem şikayet prosedürünü de kolaylaştıracaktır. Tüketiciler, tüketicinin izni olmadan iletişim kurmaya devam eden hizmet sağlayıcıları bildirebilecekler.
İYS kaydı hakkında tüm bilgilerin ve kayıt aşamalarının yer aldığı sayfamızdaki aşamaları takip ederek kaydınızı tamamlayın.
İYS kaydı için danışmanlık hizmetine mi ihtiyacınız var?
Uzman İYS danışmanlarımızla irtibata geçerek bilgi almak için acele edin. İYS tariferi sayfamızdan mevcut datanıza uygun paketi seçip en uygun fiyatlarla hemen hizmet almaya başlayabilirsiniz.
İYS Kimler İçin?
İşletmeniz Yeni Sistemden Etkileniyor mu?
Yönetmeliğe göre, tüm hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılar, İYS web sitesinde sunulan form aracılığıyla İYS'ye kayıt yaptırmak zorundadır. Buna göre;- 150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Aralık 2020 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Şubat 2021 tarihine,
- 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan Hizmet Sağlayıcılar için onay yükleme son tarihi 31 Mayıs 2021 tarihine; bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021 tarihine ertelendi.
Hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılar, alıcının iletişim için onay verip vermediğini İYS aracılığıyla kontrol etmek zorunda kalacaklar. İYS üzerinden onay vermemiş görünen kişilere ticari amaçlarla mesaj göndermek veya iletişim kurmak yasak olacaktır.
Hizmet Sağlayıcı Kimdir?
Hizmet sağlayıcı, ticari amaçla veri, ses ve video içerikli mesajlar olarak tanımlanan ticari elektronik mesajları gönderen ve telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kayıt sistemleri, elektronik mail, kısa mesaj gibi elektronik altyapıyı kullanan tüm gerçek ve tüzel kişilerdir. Hizmet sağlayıcılara örnek olarak, müşterilerine veya potansiyel müşterilerine telefon, SMS, e-posta yoluyla reklam yapan ve promosyonlar gönderen bankalar, GSM operatörleri, süpermarketler, araç satıcıları vb. Verilebilir. Bu tüzel kişinin veya kişinin internet üzerinden mal satıp satmaması veya hizmet sunması önemli değildir, hizmet sağlayıcının kapsamını belirleyen faktör, kişinin veya tüzel kişinin ticari bir elektronik ileti gönderip göndermemesidir.
Aracı Hizmet Sağlayıcı Kimdir?
Aracı hizmet sağlayıcı, başkalarının ekonomik ve ticari faaliyetlerini yürütmek için elektronik ticaret ortamını sağlayan bireysel veya tüzel kişidir. Başka bir deyişle, aracı hizmet sağlayıcıları, hizmet sağlayıcının ticari elektronik mesajlarına aracılık eder.
Alıcı Kimdir?
İşletmeler yani hizmet Sağlayıcılar tarafından gönderilen ticari elektronik iletilerin muhatabı olan arama, mesaj ve e-posta gibi iletişim adresi sahibi kişiler alıcı olarak anılmaktadır. Hizmet Sağlayıcı, göndereceği ticari elektronik iletinin alıcısından, gönderim öncesinde onay almak zorundadır